Frydendal ejerforening 6200 Aabenraa
Frydendals historie
Det areal der i dag er Frydendal 11, tilhørte i 1800 tallet et gartneri, der lå på arealet bag ved Folkehjem.
I 1893 blev jorden købt af den unge gartner Christian Jacobsen.Han var søn af skibsbygmester Niels Jacobsen, der drev et af de fem store skibsværfter på Aabenraa Havn.
Efter at have lært gartnerierhvervet i Berlin og Hamborg, slog han sig som 25 årig ned i sin hjemby og begyndte at dyrke tomater og agurker, en forretning som der ikke var særlig mange penge i.
På en havebrugsudstilling i Kiel i 1906 fik han kontakt til en blomsterhandler, der ikke var interesseret i tomater,men derimod i nelliker, et sideprodukt som Chr. Jacobsen havde taget med for at pynte på udstillingen.
Dette blev starten på et gartnerieventyr, der i de efterfølgende år skabte et storgartneri, der eksporterede nelliker til det meste af Europa, hvor der i højsæsonen daglig blev skåret 5-10.000 stk. der blev pakket i kasser og sendt direkte til grossisterne.
Med årene opførte Dansk Nellikekultur, som var det officielle navn, en række store drivhuse, der til sidst fyldte hele Frydendalbakken, som i folkemunde blev døbt "Glasbjerget". I 1957 modtog firmaet Dansk Arbejdes initiativdiplom.
Sønnerne Niels og Peter Jacobsen viderførte virksomheden frem til 1969 hvor det dengang nye Fællesmarkede skabte handelshindringer, og hvor de danske produkter blev udkonkurreret af billige nelliker fra de afrikanske lande.
De to villaer Frydendal 13 og 15 har oprindelig været boliger for gartnerfamilien.
Dengang
Kollektivhus
Frydendal 11
6200 Aabenraa.
Opført i 1974-1975
Projekteret af arkitekterne m.a.a. Jørgen og Kaj Schmidt og H. Nygaard-Andersen og rådgivende ingeniørfirma Søren Jensen A/S.
Antal boliger: 72.
Frydendals ældreboliger er pragtfuldt beliggende i et kuperet terræn i udkanten af Aabenraa, men i gåafstand fra bykernen og med sydvendt udsigt over fjorden. Det er som Sandmarksbo i Køge udstyret med allehånde kollektive faciliteter og er opført af Foreningen til fremskaffelse af boliger til ældre og enlige. De 72 rummelige ældrelejligheder - der er ejerboliger - er placeret i et terrassehus med elevator- og gangforbindelse til kollektivcentret, hvor restauranten er omdrejningspunktet for beboere og gæster. Endvidere rummer centret reception, hobbyrum, selskabslokaler og gæsteværelser med hotelstandard. Desuden er der en plejeafdeling med tilhørende terapilokaler og spisestue m.v. til 28 beboere. Bygningerne er som Sandmarksbo opført med T.V.P.-byggesystemet, men med udstrakt brug af tegl til indvendige brystninger og skalmure.
Bygherre: Åbenrå Kollektivhus, selvejende institution
Ingeniør: Søren Jensen A/S
Landskabsarkitekt: I. P. Junggreen-Have
Konsulent: Harbo Sølvsten (møblering) Erik Willesen (associeret arkitekt)
Frydendal anno 2013 (Frydendal ejerforening)
I januar 2012 købte Horup Byg A/S det nedlagte plejecenter som var tilknyttet kollektivhuset( bygning 1), som blev ombygget til ejerlejligheder, det eneste der blev stående var ydervæggene, og alle ejerlejlighederne er udført efter byggeplan 2015.
I samme periode fik Horup byg A/S byggetilladelse at opføre 7 fantasiske nye Penthouse boliger ovenpå bygning 1 i størrelser fra 111 m2 til 157 m2.
Alle Penthouse har udgang til overbygget svalegang med tilhørende elevator til hovedindgangen, samt der er sydvestvendt terrasser med udsigt til Aabenraa fjord, bydelen og den fantastiske skov hvor man har de 4 årstider.
Klik: Se foto arkiv
Erik Skifter-Andersen & Erling T. Brodersen 2014